Berberis

Beskrivelse:

Europeisk Berberis, eller bare Berberis er en busk som blir opp til 4 m høy.

Baldene er smale og ovale, 2–5 cm lange og 1–2 cm brede, med en sagtannet kant. De vokser i klynger på 2-5 together, og sitter sammen med en lang torn som er 3–8 mm lang.

Blomstene er gule, 4–6 mm i diameter, produced on 3–6 cm lang stilk sent på høsten.
Frukten er et avlangt rødt bær, 7–10 mm langt og 3–5 mm bred. Frukten modner sent på sommeren eller høsten [1].

Image Unavailable
Berberis - Berberis vulgaris: Plansje

NBFs Plantefotoarkiv - Berberis

Generelt om arten:

Latin: Berberis vulgaris
Europeisk Berberis, eller bare Berberis er en busk i slekten Berberis. Busken kommer fra sentral- og søreuropa, nordvest Afrika og det vestlige Asia. I nord Europa og Nord Amerika finnes det i dag forvillede bestander. I Iran kultiveres den for frukten sin skyld [1].

Berberis er en giftig plante med unntak av frukten. Planten ble tidligere dyrket også her til lands, men det er nå forbudt fordi den er mellomvert for rustsopp som også angriper korn.

Bruksområder i mat og drikke:

De sure bærene på berberisbusken er rike på vitamin C, sukkerstoffer og pektin, og kan brukes som erstatning for sitron. De gir en forfriskende urtete, kan gjerne brukes i husholdningen til saft, syltetøy og gelé. Bærene plukkes etter den første frosten[2, 3].

Bruksområder som plantefarger:

Andre bruksområder:

Advarsler:

Bortsett fra de røde bærene, er alle delene av berberisplanten giftige hvis de inntas i større mengde. Ved overdosering kan inntak av rotbark av berberis gi forgiftningssymptomer med lett svimmelhet, neseblødning, oppblåst mage, brekning og diaré, samt nyreirritasjon og eventuelt også nyrebetennelse

NB! Enkelte av plantene som nevnes på http://nyttevekster.wikidot.com er giftige uten forbehandling, eller det er bare enkelte plantedeler som er spiselige mens andre deler kan være giftige. Spis eller bruk derfor aldri en plante uten først å ha kontrollert hvilke deler som kan brukes og hvordan. Dette er en side hvor mange kan bidra, og ikke alle artene er like utfyllende beskrevet, informasjonen kan derfor noen steder være mangelfull. Ikke bruk planter, alger, sopp eller lav til mat med mindre du er 100% sikker på bruken av arten.

Forvekslingsarter:

Bibliography
1. Wikipedia, http://en.wikipedia.org/wiki/Berberis_vulgaris, lastet 28/12-2012
2. Per Ulrich Kristiansen, Friluftsliv året rundt, ISBN: 9788292520017
3. Urtekildens planteleksikon, http://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/berb_vul.htm, oppdatert 27.07.2011

Comments

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License