Blåbær

Beskrivelse:

Blåbær er en flerårig dvergbusk som tilhører lyngfamilien og kan bli opptil 30 år gammel. Blåbærlyng blir 10-50 cm høy og har opprette, grønne og kantete grener, som blir etterhvert brunaktige og forvedet.

Bladene er med tynne og ovale, takkete, lysgrønne og med tannet kan. Bladene faller av om høsten.

Planten blomstrer på våren. Blomstene sitter normalt enkeltvis og er lysegrønne til rosa eller rødaktige, de er urneformete og 4-6 mm lange.

Bærene er runde saftige og blå, fargen kommer av et vokslag som beskytter bærene mot uttørking. Fruktkjøttet er fiolett.

NBFs Plantefotoarkiv - Blåbær

Generelt om arten:

Latin: Vaccinium myrtillus
Blåbær er den eneste av lyngartene våre som har grønn stamme og greiner, plantene kan derfor ha fotosyntese også etter at bladene er felt på høsten.

Blåbær er vanlig i store deler av Europa, med unntak av området rundt Middelhavet og nord i Asia, Grønnland, Vest Canada, og vestlige deler av USA [2]. I Norge vokser blåbær i store mengder i lavlandet i skogsområder og heier. Den forekommer opp til 1700 moh.

Man kan av og til finne planter der bærene mangler det beskyttende vokslaget som gir dem blåfargen. Disse bærene vil være glinsende svarte. I folketroen trodde man at disse svarte bærene var giftige fordi bjørn, frosk eller orm hadde slikket på dem.

Etterhvert har det blitt vanlig og få kjøpt "blåbær" i butikken. Dette er som regel kultiverte bær av andre Vaccinium arter, og ikke skogblåbæret som vokser vil i Norge. Det vanligste kultiverte blåbæret er arten Hageblåbær (V. corymbosum). Mens det finnes også andre kultiverte arter og hybrider mellom disse. Bærene fra de kultiverte artene skilles fra det ville blåbæret ved at det har hvit til fargeløst fruktkjøtt, og mildere lukt og smak.

Image Unavailable
Hageblåbær - Vaccinium corymbosum

Bruksområder i mat og drikke:

Blåbær kan spises rett fra busken og er tradisjonelt mye brukt til saft, syltetøy, grøt og suppe. Pannekaker med blåbærsyltetøy er mye brukt i Norge. Blåbær er fine å fryse hele. Friske blåbær med sukker og melk er en vanlig dessert og friske eller frosne bær kan brukes i smoothier. Blåbær er også vanlig å bruke i paier og muffins.

De flest er nok kjent med selve blåbærene, men i tillegg til selve bæret kan blåbær brukes til å lage te ved å koke en knyttneve blad i 0,5 liter vann i ti minutter [1].

Bruksområder som plantefarger:

Blåbær er også brukt til farging av tekstiler, og skal kunne gi en fiolett til mellomblå farge. Ved farging med friske blåbær og alun skal man få en blågrå farge. Med frisk blåbærlyng skal man kunne få gule farger.

Andre bruksområder:

Advarsler:

NB! Enkelte av plantene som nevnes på http://nyttevekster.wikidot.com er giftige uten forbehandling, eller det er bare enkelte plantedeler som er spiselige mens andre deler kan være giftige. Spis eller bruk derfor aldri en plante uten først å ha kontrollert hvilke deler som kan brukes og hvordan. Dette er en side hvor mange kan bidra, og ikke alle artene er like utfyllende beskrevet, informasjonen kan derfor noen steder være mangelfull. Ikke bruk planter, alger, sopp eller lav til mat med mindre du er 100% sikker på bruken av arten.

Forvekslingsarter:

Blåbær kan forveksles med blokkebær, men disse har høyere ris, og en blekere farge.

Bibliography
1. Wikipedia, http://en.wikipedia.org/wiki/Vaccinium_myrtillus, lastet 31/12-2012, oppdatert 4/12-2012
2. Per Ulrich Kristiansen, Friluftsliv året rundt, ISBN: 9788292520017

Comments

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License