Engsmelle
Image Unavailable
Blomstrende Engsmelle

Beskrivelse:

Engsmelle er blante i nellikfamilien. Den blir rundt 60 cm høy. Stilken er opprett, bladplatene er eggformede til elliptiske eller avlange, hårløse og blågrønne. De basale bladene, som visner når blomstringen starter, er bredt elliptiske og har stilk. Blomsten er regelmessig eller noe uregelmessig, stor og oppblåst og eggformet, med fem hvite eller lett rødmussede kronblader som er dypt taggede. Bikronblader er enten veldig små eller mangler. Begerbladene er koblede, femflikete, oppblåste og med en tydelig nettstruktur. Fruktbladene er koblede, gynøsium har 3 grifler. Det er 10 pollenbærere. Frukten er en gulaktig kapsel med tykke vegger som åpner seg med 5 eller 10 tenner [2;3].

Image Unavailable
Engsmelle: Nærbilde av blomst

NBFs Plantefotoarkiv - Engsmelle

Generelt om arten:

Latin: Silene vulgaris
vulgaris kommer fra det latinske vulgus og betyr vanlig [2].
Engsmelle blomstrer i Juni–august og vokser i enger i åssider, tørre enger, slåtteenger, dyrket mark, veikanter, strender.
Engsmellen regnes som et vanlig ugress i eng gjennom hele landet, i seterbeiter i Sør-Norge opp til 1300 moh [4]. Engsmelle er somregel som en flerårig plante, der lysskuddene visner, men om våren dannes det nye skudd fra knopper nederst på den gamle stengelen [3].

Bruksområder i mat og drikke:

Man kan spise stengelen og røttene til engsmelle. Disse skal smake omtrent som sukkererter [1]. Stengelen har en lett bitter smak [6].
Bruk av engsmelle som en bladgrønnsak er rapportert fra Tyrkia, Italia, Østerriket, Tyskland, Spania [5] og Island [6]. I flere spanske regioner har tradisjonelt sett unge blader av engsmelle blitt kokt som spinat og brukt i paier, eller rå i salater [5].

Har man plukket større mengder med engsmelle kan bladene godt fryses til senere bruk.
1. Etter og ha plukket planten, rens dem for eventuell jord. Hold planten i toppen, rett under stengelen med den ene hånden og riv av bladene ved å dra den andre hånden nedover stengelen
2. Skyll bladene i kaldt vann, og la de renne av seg
3. Kok opp vann, og fyll en stor bolle med iskaldt vann. Sett bollen med kaldt vann nær komfyren. Det kalde vannet brukes for og avkjøle bladene hurtig, slik at de ikke blir overkokt.
Ha engsmelle bladene i det kokende vannet og rør. Hell av vannet og ha bladene over i bollen med det kalde vannet. Ikke la det gå mer enn ett minutt fra du legger bladene i kokende vann til du har de over i kald vann.
4. La bladene avkjøles helt før du heller av vannet. La bladene renne av seg før du deler opp i porsjoner og fryser ned.
5. Når bladene skal brukes; la de tine sakte på benken eller helst over natt i kjøleskap. Ikke bruk mikrobølgeovn eller varmt vann, da dette vil ødelegge bladenes konsistens [7].

Bruksområder som plantefarger:

Andre bruksområder:

Advarsler:

NB! Enkelte av plantene som nevnes på http://nyttevekster.wikidot.com er giftige uten forbehandling, eller det er bare enkelte plantedeler som er spiselige mens andre deler kan være giftige. Spis eller bruk derfor aldri en plante uten først å ha kontrollert hvilke deler som kan brukes og hvordan. Dette er en side hvor mange kan bidra, og ikke alle artene er like utfyllende beskrevet, informasjonen kan derfor noen steder være mangelfull. Ikke bruk planter, alger, sopp eller lav til mat med mindre du er 100% sikker på bruken av arten.

Forvekslingsarter:

Bibliography
1. Per Ulrich Kristiansen, Friluftsliv året rundt, ISBN: 9788292520017
2. Den virtuella floran, Smällglim, http://linnaeus.nrm.se/flora/di/caryophylla/silen/silevul.html, lastet 15.04.2014
3. Naturgate, Engsmelle, http://www.luontoportti.com/suomi/no/kukkakasvit/engsmelle, lastet 15.04.2014
4. Engsmelle. (2009, 14. februar). I Store norske leksikon. Hentet 16. april 2014 fra http://snl.no/engsmelle.
5. Alarcón, R., L.T. Ortiz, and P. García, Nutrient and fatty acid composition of wild edible bladder campion populations [Silene vulgaris (Moench.) Garcke]. International Journal of Food Science & Technology, 2006. 41(10): p. 1239-1242.
6. Merritt Lyndon Fernald,Alfred Charles Kinsey, Edible Wild Plants of Eastern North America, Courier Dover Publications, 1996
7. AGLIO VESTITO, The Suited Garlic, http://www.agliovestito.com/recipe/bladder-campion-silene-vulgaris-sclopit, lastet 17.04.2014

Comments

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License