Granlaks

Granlaks

Granlaks eller gravlaks med gran er gjort i en fei.
Kjøp (eller fisk) en hel laks og filer den, eller kjøp ca 1,5 kg laksefilet.

Skrap skinnet godt så du får bort alle skjellene. Skyll deretter laksen og tørk den lett med kjøkkenpapir.
Skjær bort bukbein og finner, og napp ut beinene med en pinsett eller en tang. Slik at du får en beinfri filet.

Ingredienser

1,5 kg beinfri laksefilet
4 ss salt
2-4 ss sukker
2 ss finhakkede granskudd
eventuelt en ts pepper

Fremgangsmåte

Lag en blanding av to deler salt, en del sukker og event. litt pepper (Andelen sukker kan økes slik at forholdet med salt er 1/1, dette vil gi en mer markant smak på laksen). Til en filet på ca 1,5 kg passer det med 4 ss salt, 2 ss sukker og event. 1 ts pepper (mengden med saltblanding kan økes om man ønsker det). Gni laksefileten inn med saltblandingen og legg rikelig med friske hakkede granskudd på fileten (for vanlig gravlaks bytt ut granskuddene med dill).

Hvis du vil lage din egen variant av granlaksen kan du dryppe et par spiseskjeer konjakk på laksen før du legger på hakkede granskudd. Et annet alternativ er å bruke grovkvernet pepper i saltblaningen, dryppe et par spiseskjeer akevitt over laksen og bytte ut granskuddene med dill eller med grovhakkede einerbær.

Mariner laksen

Legg granskudd og saltblanding i bunnen av formen du skal marinere laksen i (I stedet for å bruke en form så kan granlaksen pakkes i plastikfolie). Hvis du har flere fileter legger du dem i formen med kjøttsidene mot hverandre, med salt og granskuddlanding mellom kjøttsidene. Avslutt med resten av saltblandingen på øverste skinnside sammen med litt granskudd. Hvis du har en filet kan du dele den i to den i to, legge på hakkede granskudd og legge kjøttsidene mot hverandre. Legg lett press på og sett formen i kjøleskap i ca 1-2 døgn. Snu filetene etter ett døgn. Store fileter kan trenge inntil 4 døgn marinering.

Før servering skrapes salt og krydderblandingen av fisken, man kan likevel la granskuddene bli værende på fisken. De gravede granskuddene bidrar med smak til fisken.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License