Risotto Med Engsnelle

Risotto Med Engsnelle

4 porsjoner
30 min

Ingredienser

320 gram risottoris (f.eks. carnaroli, arborio eller vialone nano)
1,8 liter med grønnsaksbuljon
9 gram salt
2 gram hel sort pepper
120 gram løk
2 stk hvitløksfedd
70 gram Parmasan
75 gram smør
80 ml hvitvin
85 gram friske engsmelleblader, eller 130 gram forvellede og frossede

Fremgangsmåte

Kok opp buljongen, og tilsett 9 gram salt til buljongen hvis den er hjemmelaget.
Skyll den friske engsmellen og la den renne av.

Sett en panne på svak varme med 40gram av smøret og hvitløken.
Finhakk løken og stek de i 4-5 minutter på svak varme.
Riv osten og sett den til siden.
Når løken har blitt gylden tilsettes 20 mL hvitvin. La det hele steke helt inn. Tilsett så engsmellen, skru opp varmen og tilsett en øse av grønnsaksbuljongen. Smak til med salt og la det koke i 8-10 min. Tilsett mer buljong etter behov. Knus imellomtiden pepperkornene i en morter og sett til side.
Når engsmellen har blitt myk, ta ut hvitløksfeddene og kjør resten i en foodprosessor til en tynn suppe. Hell deretter dethele tilbake i stekepannen på svak varme.

Spre risen i et tynt lag i en stekepanne på medium varme. Rør og bland risen kontinuerlig til risen til all risen gradevis får en distinkt perlehvit farge i midten og gjennomsiktig mot endene.
Tilsett 60 ml hvitvin og rør inn så all risen er jevnt fuktet. Fortsett å røre mens vinen koker inn, men la det ikke tørrkoke. Tilsett deretter risen til pannen med engsnelle, bland godt.
La det hele koke i rundt ett minutt (20 sekunder pr. 100 gram ris).

Kok opp buljongen så den styrtkoker. Hell rundt 3 øser av kraften over ris og engsmelleblandingen, slik at buljongen så vidt dekker risen. La det koke opp, mens risen gradevis apsorberer væsken. Tilsett mer buljong en øse om gangen, la risen absorbere væsken mellom hvær øse. Avhengig av hvilken ris du bruker vil kokeprosessen ta 15-18 minutter.
Sjekk om risen er kokt. Den må være “al dente”. Hvis risen er for lite kokt; tilsett mer buljong og kok inn. Smak til med salt.

Trekk pannen vekk fra varmen. La risen koke i rundt 1,5 min (rundt 1. min pr. kilo med risotto). Tilsett 35 gram smør og den knuste pepperen og rør det inn i risen. Bruk en skje og dra risen innover fra kanten og inn mot sentrum i store sirkulære bevegelser, slik at risen blir ført fra bunnen og opp mot toppen. Tilsett så osten og rør den inn. Hvis du synes at risottoen er for tykk kan du gradevis røre inn små mengder med buljong. La det hele hvile i maksimum 1. min før servering.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License