Om Snaps Og Dram

Snaps Og Dram

For å lage en snaps må man først lege et eller flere uttrekk av lukt og smakstoffene til urter, frukt, krydder og bær etc.

Dette gjøres ved legge plantemateriale i 40% alkohol uten smak, men man kan også bruke en nøytral vodka eller lignende.

Fremgangsmåte

Ha plantematerialet over i et glass, med et tett lokk. Brukte syltetøyglass er fine, men pass på at de er rene og at det ikke henger igjenn lukt eller smak.
Dekk plantematerialet med din valgte sprit 40%. La det være litt luft i toppen av glasset.
Sett glasset en mørk plass med en temperatur på 18-20°C. Og sette glasset mørk og med stabil tenperatur er veldig viktig. Utsettes uttrekket for lys eller varme, kan dette forårsakebetydelige uønsede forandringer i både farge og aroma.

Ikke ha mange forskjellige planter eller plantedeler i det samme glasset, med mindre du følger en oppskrift som krever det. Forskjellige planter og plantedeler kan trenge forskjellig trekketid, og du kan få et annet resultat enn du ønsket. Lag heller uttrekk av hver plante eller plantedel separat, og bland uttrekkene i etterkant.

Alkoholprosent

Alkoholprosent bestemmer både hvilke mengder og type innholdsstoffer som ekstraheres fra plantene. Flyktige, aromatiske komponenter ekstraheres best i spirit med en alkohol% mellom 35% og 40%, men i noen tilfeller kan man også benytte en lavere prosent. Brukes en sprit med et høyere alkoholinnhold enn 40%, vil du fortsatt få med flyktige aromatiske forbindelser, men også bitre substanser som vil påvirke smaken. Vanligvis vil spriten som benyttes holde 40%.

Hvor lenge skal uttrekket lagres før den er klar

Hvor lenge uttrekket skal stå vil være avhengig av alkoholprosenten i spriten, samt mengde og type av plantematerialet som brukes, samt hva som passer din smak. Uttrekstiden er også til en hvis grad avhengig av temperaturen på lagringsplassen. Ved en høy temperatur vil prosessen gå fortere, og ved lavere temperaturer vil et gå saktere.

Plantedeler som røtter, stilk, blader, blomster, frukt, bær og frø inneholder forskjellige smaksstoffer. Noen av disse er søte, mens andre er syrlige, bitre, stikkende eller ubehagelige. Noen stoffer kan ekstraheres på bare noen få dager, mens andre trenge uker og måneder. Det er derfor viktig og vite hvor lang tid det tar og ekstrahere de ønskede smakene i den mengden du foretrekker.

Generelle retningslinjer for uttrekk

Da lys, luft, varme, frost, bearbeiding, tørking og lagring vil påvirke plantene man bruker som utgangspukt, og fordi innholdet av forskjellige stoffer i planten kan forrandre seg med område, sesong, vær, jordtype, tid på dagen, osv., er det ikke mulig og angi nøyaktig uttrekkstid. Det er imidlertid noen generelle retningslinjer som kan benyttes. Disse forutsetter at du lagrer uttrekket en mørk plass med emperaturer fra 18-20°C, og at uttrekkene er basert på 40% alkohol. Det vil være mange unntak til disse retningslinjene, så det er ofte greit og følge en oppskrift. Du kan også eksperimentere med uttrekkstiden.

Røtter - Rizomes:
Basert på ferske røtter og rizomer, høstet mellom tidig høst etter at plantene har visnet og tidlig vår før blomstring.
Uttrekkstid… 1-2 uker.

Blader og Stengler:
Basert på ferske unge, men fullt utviklede blader og stengeler, som er plukket på våren eller tidlig sommer.
Uttrekkstid… 1-7 dager.

Blomster:
Basert på friske og fullt utviklede blomster knopper, eller nyutsprungene blomster.
Uttrekkstid… 1-7 dager.

Frukt og Bær:
Basert på fersk og fullt moden, men ikke overmoden, frukt og bær.
Uttrekkstid… 2 uker -12 måneder

Frø:
Basert på ferske frø, fullt utviklet, men før de er helt modene.
Uttrekkstid… 1-7 dager.

Krydder:
Basert på frisk (ikke tørket) krydder.
Uttrekkstid… 1-7 dager.

Tørket plantemateriale:
Basert på tørkede urter, krydder, blomster og annet plantemateriale.
Uttrekkstid… 1-7 dager.

Filtrering

Formålet med filtrering er å bli kvitt alle små partikler og urenheter som kan ha en negativ effekt på samken, samt og gjøre snapsen klar og appetitlig.

Når uttrekket er ferdiglagret, siles plantematerialet vekk og kastes.
Filtrer væsken over i et rent glass eller en flaske. Til dette brukes en ståltrakt med et filter, i mangel på et filter kan man benytte gasbind, et finmasket silklede eller litt en fuktet bomullsdott. Glass og flasker må være helt rene og ha et tett lokk eller skrukork for og forhindre oksidering, vinkorker av god kvalitet kan også benyttes. Gamle sprit- og vinflasker kan godt benyttes, så lenge de er helt rene uten at det sitter igjen noen lukt eller smak. Både avsiling og filtrering bør gjøres sakte og forsiktig for å ikke få med bunnfallet.

Lagring

Riktig lagring både når du lager uttrekket og av snapsen er viktig når man lager snaps og likører. Lagres snapsen feil vil dette kunne føre til at resultatet ikke blir som ønsket. Lagring bør gjøres på en mørk og tørr plass, med temperaturer mellom 18-20°C. Som et minimum bør lagring gjøres vekk fra varmkilder og direkte sollys, da dette kan gi uønskede forandringer i farge og aroma.

Hvor lenge en snaps bør lagres varierer fra uttrekk til uttrekk, hvilke ingredienser som er brukt, hvilke smaksstoffer de har og hva som passer din smak. Et par måneder bør imidlertid i de fleste tilfeller være nok til å forbedre smaken på snapsen. Smak fra tid til annen på snapsen for å finne ut om snapsen er klar til servering. I motsetning til vinflasker som alltid lagres på siden for å holde korken fuktig, så skal flaskene med snaps lagres stående. Dette er fordi den høye alkoholprosenten over tid vil ødelegge korken. De fleste typer med snaps vil være holdbare i veldig lang tid hvis de lagres riktig på en mørk plass med temperaturer mellom 18-20°C. Pass på at flaskene er skikkelig lukket for å forhindre oksidering, som vil gi en harsk smak på snapsen.

Flasker og Glass

Unngå flasker og glass laget av plastikk når du skal lage og lagre snaps. Korker som er belagt med plastikk eller gummi bør også unngås. Dette er fordi smaken av plastikk og gummi kan overføres til snapsen og ødelegge den. Malte glassflasker bør også unngås, da mailingen vil påvirke avtrekket.
Flasker, glass og beholdere av glass, stål og kjeramikk er egnede materialer for lagring av snaps. Det samme er sprit og vinflaker med skrukorker. Pass på at alle beholdere er helt rene før bruk.

Merk Flaskene/Glassene

Husk og merke flasker og glass før lagring, med informasjon om:
Dato
Navn på plante og plantedeler
Ferskt eller tørket råmateriale
Navn på spriten som er brukt
Alkoholprosent
Det kan også være hjelpende med en logbok med informasjon om prosessen med å lage snapsen, dette er spesielt nyttig hvis man eksperimenterer med uttrekkstid og blandinger.

Sediments during storage

Under lagring av de fleste typer av snaps, vil det legge seg mer eller mindre sedimenter på bunnen av glasset. Dette er normalt og en del av aldringsprosessen. Når dette skjer må du sakte og forsiktig overføre snapsen til et nytt glass. Pass på at du ikke får med sedimentene. Når du nærmer deg bunnen på orginalglasset filtres den siste resten for å bli kvitt sedimentene.

For sterk smak

Hvis smaken på snapsen er for sterk eller overveldende, kan den tynnes ut med den samme typen sprit som du brukte som base for uttrekket.
La snapsen stå i et par dager før du smaker på resultatet.

For svak smak

Hvis snapsen har for svak smak, kan man prøve og forsterke smaken med og tilsette litt sukker.
Du kan tilsette sukker rett i snapsen, men siden sukker er mer løselig i vann enn alkohol så er det vanligvis bedre og lage en enkel sukkerlake.
Tilsett sukker/sukkerlake til snapsen litt etter litt. La snapsen stå i et par dager før du smaker om den trenger mer.

Snapps skal normalt sett ikke inneholde mer enn 15 gram sukker per liter. For eget bruk står man imidlertid fritt til å tilsette sukker og andre søtningsmidler etter egen smak.

Sukkerlake

Ingredienser:
1 del sukker
2 deler vann
Litt sitronjuice

Fremgangsmåte:
Bland sukker og vann i en kjele.
Legg over lokk, og varm opp på medium varme.
Rør med jevne mellomrom.
La det trekke på medium varme i 20-30 min, til sukkeret er helt oppløst. NB! IKKE KOK
Tilsett litte grann sitronjuice for å forhindre at laken utkrystalliseres.
La sukkerlaken avkjøles i romtemperatur.

Honning og andre alterneativer til sukker

Du kan bytte ut noe av det hvite sukkeret med andre søtningsstoffer som fruktsukker, brunt sukker, rørsukker, eller en miks med forskjellige typer sukker. Du kan også bruke maissirup, honning eller glucosesirup. Dette er alle alternativer man kan benytte ved eksperimentering, men husk at hva du bruker vil påvirke smak og lukt.

Hvis du bruker honning isteden for vanlig sukker for å fremheve smaken, forsikre deg først om at honningsmaken passer sammen med smaken av snapsen. Bruk omtrent en spiseskje med honning per liter med snaps. Smalt honningen i en kjele, og tilsett den til snapsen litt etter litt, helt til du er fornøyd med smaken. Rist snapsen for å blande, ikke bruk en visp eller blender. La snapsen stå i et par dager før den nytes. Tilsett mer honning om det er behov for det.

Ikke fornøyd med smaken

Hvis du ikke er fornøyd med smaken på uttrekket eller snapsen, kan det i noen tilfeller hjelpe og lagre den lengre (2-3 mnd).
Du kan også prøve og tilsette litt stjerneanis- eller appelsinsnaps for å få en vri på smaken.
Stjerneanis fungerer bra med bitre snapsbladninger, eller i blaninger som er basert på aromatiske urter.
Appelsin fungerer utmerket både i bitre, aromatiske og søte blandinger.
La snapsen stå i et par dager før du smaker igjen.

Sherry - en stor hjelp:
Et annet alternativ er å tilsette litt sherry med smak av mandel eller hasselnøtt. Sherry gjør snapsen mer rund i de fleste bitre og aromatiske blandinger.

Hvordan lage dine egene blandinger

Du kan lage din egen unike snapsblanding ved å blande forskjellige lagrede uttrekk. Det kan imidlertid ta til å mestre snappsblanding slik at resultatet blir bra. Det er imidlertid noen retningslinjer som kan følges for å lage en god blanding, og det er viktig og ta hensyn til kombinasjonen av smak og lukt i de forskjellige uttrekkene.

Smak

Uttrekk kan gruperes entens som søte, sure eller bitre. En tommelfingerregel er at en snaps skal inneholde en god harmoni av alle disse tre smakene, avhengig av hvordan snaps du ønsker å lage. I noen sammenhenger kan du bytte ut bittert med surt, og omvendt, i en snapsblanding. Husk da på å være forsiktig med det sure, da det sammen med en høy alkoholprosent kan gi en brennende smak i munnen.

Lukt og smaksopplevels

Med flyktige komponenter som kan sanses både gjennom nese og munn, er det ingen enkle tommelfingerregler. Erfarene snapsblandere mener at en blanding av uttrekk basert på planter som kommer fra samme plantesamfunn som eng, granskog, løvskog, fjell og myrområder, ofte gir en behagelig snaps. En annen mulighet er å finne inspirasjon i kokebøker og bøker om krydder og urter, da en kombinasjon som fungerer bra i mat, som te eller smaksatt eddik eller olje, ofte også vil fungere når man lager snaps og likør.

Hvordan justere smak og lukt

Når du er fornøyd med snapsblandingen bør den få stå i ro i minst et par dager for at smakene skal blandes skikkelig. Husk å lagre snapsen tett lukket på en mørk og tørr plass ved 18-20°C, før og etter servering. Hvis du fortsatt ikke er fornøyd med smaken kan du prøve å lagre den litt lengre, eller tilsette litt smeltet honning, sherry, stjerneanis- eller appelsinsnaps. Dette kan bidra til å gi snapsen karakter og harmoni.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License